TEL: (33) 486 91 40   |   E-MAIL: SKLEP@ASPLANETA.PL

Helpa Czary Mamy BIO Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim 200g

Dostępność: brak towaru
Cena: 14,90 zł 14.90
  ( 1 kg = 74,50 zł )
ilość szt.
Zyskujesz 37 pkt [?]

towar niedostępny

Ocena: 4.99
Producent: Helpa
Kod produktu: HEL 3245

Opis

Jest to naturalnie słodka kaszka dzięki obecności karobu oraz cynamonu. W sytuacjach alergii na kakao, to karob swym smakiem godnie je zastępuje i nadaje potrawom karmelowy kolor. Dodany tu cynamon cejloński jest bezpieczniejszy dla dzieci od powszechnie znanej odmiany cassia. Dzięki tym dodatkom, kaszka jest świetną propozycją na śniadania i podwieczorki. Może być także idealną bazą do pieczenia. Na jej podstawie można upiec ciasteczka, muffinki, naleśniki i wyczarować wiele innych dań.

Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.

Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Kaszki z przyprawami to wyjątkowo pyszne propozycje smakowe. Naturalne kaszki do gotowania zostały wzbogacone o najwyższej jakości ekologiczne przyprawy. Udało nam się stworzyć niebanalne połączenia. Karob z cynamonem cejlońskim, kakao z daktylami dołączają do znanej już Wam wanilii burbońskiej oraz kaszki z mieszanką piernikową - to nasze autorskie propozycje delikatnych, lecz wyrazistych smaków. Jesteśmy przekonani, że kaszki z przyprawami znajdą swoich fanów nie tylko wśród najmłodszych.

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Owies

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety nadal do produkcji żywności wykorzystuje się zaledwie 5% światowych zbiorów.

Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego – beta-glukanu, regulującego pracę jelit.

Gryka

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, grykę uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Karob

Wyglądem przypomina dobrze wszystkim znane kakao i często spotkamy go w podobnej, sproszkowanej formie. Stosowany jest często jako jego zamiennik, np. u alergików. Jednak naturalnie ma zdecydowanie więcej słodyczy, co związane jest z tym, że jest źródłem węglowodanów (w tym sporych ilości cukrów prostych), za to pozbawiony jest praktycznie tłuszczu. Daje nam spore możliwości kulinarne i może być źródłem naturalnej słodyczy w deserach i słodkich daniach, takich jak babeczki czy placuszki.

Cynamon cejloński

Przyprawa otrzymywana z kory cynamonowca. Charakteryzuje się pięknym zapachem i naturalnie słodkim, lekko korzennym smakiem. Cynamon to jedna z najdłużej znanych przypraw i od zawsze uznawana jest za prozdrowotną.  Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Mimo, że dodajemy do kaszki niewielkie ilości cynamonu, to może być on cennym składnikiem diety, choćby dlatego, że świetnie podkręca naturalnie słodki smak potraw, dzięki czemu nie ma konieczności dodawania cukru. Wybraliśmy szczególną odmianę cynamonu – cynamon cejloński, który jest bezpieczniejszy pod względem zawartości kumaryny dla dzieci (składnika cynamonu, który może być potencjalnie toksyczny) od odmiany powszechnie znanej na rynku – cassia.

 
 

Bio Kaszka Owsiano-Gryczana z Karobem i Cynamonem Cejlońskim Czary Mamy

Skład: kaszka owsiana ekologiczna (70%), kaszka gryczana ekologiczna (20%), sproszkowany karob ekologiczny (7,5%), cynamon cejloński mielony ekologiczny (2,5%)

Waga: 200g

Sposób przygotowania Kaszki Czary Mamy

  1. Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka.
  2. Wsyp powoli dwie łyżki Kaszki Czary Mamy.
  3. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.
  4. Aby wyczarować owocową Kaszkę Czary Mamy dodaj Różdżkę lub Łyżkę Smaku Czary Mamy do gotowej kaszki.

Ze względu na prosty skład, brak substancji konserwujących oraz naturalne pochodzenie poszczególnych składników, termin przydatności do spożycia deklarowany przez producenta kaszek Helpa jest krótszy w odniesieniu do innych komercyjnych kaszek dostępnych na rynku. Gwarantujemy termin przydatności produktu powyżej 30 dni. W przypadku krótszego terminu umieścimy taką informację w aukcji.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl