TEL: (33) 486 91 40   |   E-MAIL: SKLEP@ASPLANETA.PL

Helpa Czary Mamy BIO Kaszka Zestaw Wszystkich Kaszek 11 x 200g

Dostępność: brak towaru
Cena: 134,99 zł 134.99
  ( 1 szt. = 12,27 zł )
ilość szt.
Zyskujesz 337 pkt [?]

towar niedostępny

Ocena: 5
Producent: Helpa
Kod produktu: KOMPLET HEL ZESTAW11

Opis

Kaszka dla prawdziwych łasuchów. Daje olbrzymi zastrzyk energii oraz substancji odżywczych z pięciu polskich zbóż.

 

 

Kaszki CZARY MAMY to produkty dla całej rodziny. Naturalne zboża zawarte w ich składzie, starannie wyselekcjonowane i odpowiednio rozdrobnione, wymagają zaledwie 2-3 minut gotowania. Dzięki naszym staraniom otrzymaliśmy produkt idealny- szybki w przygotowaniu lecz zarazem zachowujący wartości odżywcze.

Nasze kaszki polecamy rodzinom szukającym naturalnej żywności, która jest jednocześnie wygodna i szybka w przygotowaniu. Dzięki kaszce CZARY MAMY każda mama może stać się czarodziejką, w trzy minuty tworząc posiłek pełen wartości odżywczych i smaku.

Kaszka nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

 

 

Bio Kaszka Owsiana

 

Kaszka o walorach niezwykle odżywczych - zawiera sporą dawkę pożywnych tłuszczów oraz rozpuszczalnego błonnika. Wzmacnia, regeneruje oraz reguluje pracę jelit.

 

Owies

Owies zaczęto uprawiać stosunkowo późno, około 2 tys. lat temu. Początkowo był chwastem w pszenicy i jęczmieniu. Obecnie jest jednym z najpopularniejszych zbóż – uprawiany zarówno w Europie, Ameryce Północnej oraz Azji Zachodniej. Niestety sektor spożywczy zagospodarowuje zaledwie 5% światowych zbiorów.

Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża – zawiera sporo białka, 2-3 razy więcej dobrych tłuszczów niż inne zboża oraz witaminy z grupy B. Znany jest ze swoich właściwości wzmacniających i regenerujących organizm. Na uwagę zasługuje również najwyższa wśród kasz zawartość błonnika rozpuszczalnego -glukanu, regulującego pracę jelit.

 

 

Bio Kaszka Jaglana

 

Pożywna i lekka o ciekawym i delikatnym smaku.

 

Proso

Proso jest jedną z najstarszych roślin uprawnych; pierwsze zapiski o jego uprawie pochodzą ze starożytnych Chin. Okres największego wykorzystania w krajach europejskich, w tym także w Polsce, przypada na lata poprzedzające drugą wojnę światową.

Dziś kasza jaglana powróciła na nasze stoły i nie bez powodu została okrzyknięta królową kasz. Jest lekkostrawna, delikatna i nie zawiera glutenu. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów.

 

 

Bio Manna Dawnych Zbóż

Manna z trzech dawnych odmian pszenicy – płaskurki, orkiszu i samopszy. Smak dzieciństwa wzbogacony wysoką wartością odżywczą zbóż.

Płaskurka

Płaskurka to starsza siostra orkiszu. Według historycznych przekazów jest jednym z pierwszych udomowionych zbóż, którego uprawy sięgają 7 tys. lat p.n.e. Podobno chleb, którym Jezus dzielił się podczas ostatniej wieczerzy, był upieczony właśnie z tego zboża. Ciemniejsza od pozostałych odmian pszenicy barwa wynika z dużej ilości składników mineralnych.

Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Samopsza

To najstarsza z pszenic. Uznawana jest wręcz za roślinę leczniczą. Cechuje się wyższą od pozostałych pszenic zawartością substancji bioaktywnych oraz białka. Produkty z samopszy, jak również z pozostałych dawnych odmian pszenic, mogą stać się alternatywą dla osób nietolerujących glutenu. Badania wskazują, że gluten samopszy jest lepiej tolerowany przez organizm ludzki w stosunku do pszenicy zwyczajnej. Produkt nie jest produktem specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

 

 

Bio Kaszka z Komosy Ryżowej i Prosa

Kaszka ze „złota Inków” i „królowej wszystkich kasz” – prawdziwie królewski układ – komosa ryżowa i proso.

Proso

Jest lekkostrawne, delikatne, spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów

Komosa ryżowa

Jest rośliną z rodziny szarłowatych, inaczej zwaną quinoa. Jej pochodzenie, tak samo jak w przypadku amarantusa wywodzi z się z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od przeszło 5000 lat. Jej nasiona bogate w skrobię wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą – wysoka zawartość białka naturalnie bezglutenowego, wapń o bardzo wysokiej przyswajalności, dobre źródło manganu oraz miedzi. Komosa ryżowa, w przeciwieństwie do zbóż, zawiera cenne dla naszego zdrowia związki aktywne jak flawonoidy, wspierające mechanizmy obronne naszego organizmu.

 

 

Bio Kaszka z Samopszy

Kaszka z samopszy – najstarszej odmiany pszenicy. Jest to najdelikatniejsza kaszka pszenna.

 

 

 

 

 

Bio Kaszka Jęczmienno - Gryczana

Kaszka dla głodnych jak wilk. Klasyczny jęczmień wraz z jasną gryką tworzą ciekawe połączenie. Kto szuka tu smaku kaszy gryczanej z obiadku u cioci - nie znajdzie!

Jęczmień

Pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Jest najpopularniejszą kaszą wykorzystywaną w polskich domach. Jęczmień zawiera spore ilości witamin B1, B2, B6, C oraz kwasu foliowego. Jego ziarna zawierają stosunkowo niewiele glutenu w porównaniu z pszenicą i żytem, co jest dobrą wiadomością dla osób eliminujących to białko w diecie. Podobnie jak owies zawiera znaczące ilości β-glukanu, błonnika rozpuszczalnego poprawiającego pracę jelit.

Gryka

Grykę uprawiano najpierw w Azji, głównie w Chinach, a początek jej zasiewu szacujemy na przełom V i VI w. n.e. Gryka należy do zbóż rzekomych, czyli nie jest zbożem, lecz rośliną. W ostatnich czasach, pomimo niewielkich wymagań glebowych, gryka uprawiano bardzo rzadko. Dziś jednak przeżywa renesans ze względu na coraz częściej stwierdzane alergie pokarmowe, w tym nietolerancję glutenu. Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

 

 

Bio Kaszka 4 Zbóż

To mieszanka czterech naturalnie bezglutenowych zbóż – proso, gryka, amarantus i komosa ryżowa.

Proso

Jest lekkostrawne, delikatne, spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej żelaza oraz krzemu, poprawiającego stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów

Gryka

Gryka to źródło cennych związków biologicznie czynnych oraz substancji aktywnych. Białko zawarte w ziarniakach gryki jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i metioninę, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Komosa ryżowa

Jest rośliną z rodziny szarłowatych, inaczej zwaną quinoa. Jej pochodzenie, tak samo jak w przypadku amarantusa wywodzi z się z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od przeszło 5000 lat. Jej nasiona bogate w skrobię wykazują bardzo wysoką wartość odżywczą – wysoka zawartość białka naturalnie bezglutenowego, wapń o bardzo wysokiej przyswajalności, dobre źródło manganu oraz miedzi. Komosa ryżowa, w przeciwieństwie do zbóż, zawiera cenne dla naszego zdrowia związki aktywne jak flawonoidy, wspierające mechanizmy obronne naszego organizmu.

Amarantus

Należy do grupy najstarszych roślin uprawnych świata. Jego korzenie wywodzą się ze starożytnych ludów Ameryki Południowej: Azteków, Inków i Majów. Niedawno odkryty na nowo, coraz częściej nazywany zbożem XXI wieku. Nasiona amarantusa zawierają mnóstwo białka, bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm. Są ponadto bogate w żelazo, magnez i wapń; nie zawierają glutenu. Amarantus wyróżnia lekko orzechowy smak. Polska nazwa szarłat, odnosi się do kwiatów zebranych w kwiatostany przypominające szkarłatne pióropusze.

 

 

 

Bio Kaszka 5 Zbóż

Kaszka dla prawdziwych łasuchów. Daje olbrzymi zastrzyk energii oraz substancji odżywczych z pięciu polskich zbóż.

Orkisz

Orkisz to dawny gatunek pszenicy, znany już w starożytności. Rzymianie uznawali go za pokarm dający siłę, dlatego spożywali go gladiatorzy i uczestnicy igrzysk. Obecnie panuje moda na orkisz, jego produkty cieszą się dużą popularnością i przypisywane są im liczne właściwości lecznicze. Uprawiany jest jednak na małą skalę, głównie w gospodarstwach ekologicznych. Zawiera więcej białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, witamin oraz składników mineralnych niż pszenica zwyczajna. Jest przy tym lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Gluten orkiszowy jest także lepiej niż pszenny tolerowany przez nasz organizm.

Żyto

Żyto zwyczajne pochodzi z Azji Mniejszej, ale uprawiane jest głównie w Europie: północno-wschodniej, wschodniej i środkowej. Polska zajmuje drugie miejsce w jego światowej produkcji. Żyto to najbardziej odporne zboże – można je uprawiać na wszystkich rodzajach gleb, a jej jakość nie wpływa znacząco na plony. Zawiera gluten, jednak mniej niż pszenica.

 

 

 

Bio Kaszka Jaglano - Gryczana z Amarantusem

Kaszka dla chytrych jak lis – do dobrze znanej i lubianej kaszki jaglanej i gryki dołożyliśmy wysoką wartość odżywczą amarantusa. Szach, mat!

 

Bio Kaszka Jaglano - Owsiana

Idealne połączenie prosa i owsa - najbardziej odżywczych, wzmacniających zbóż - idealnych na pożywne śniadanie. Przez wielu naszych klientów uznawana za naszą najlepszą propozycję.

 

 

Bio Kaszka Owsiano - Jaglano - Gryczana

Owies, proso i gryka - nic dodać, nic ująć! Nasz zdecydowany faworyt. Delikatna kaszka jaglana łagodzi charakterystyczny smak kaszki gryczanej, a wszystko na bazie znanej nam dobrze owsianki.

 

 

Sposób przygotowania Kaszki Czary Mamy

  1. Przygotuj w naczyniu do gotowania 200 ml wody lub mleka.
  2. Wsyp powoli dwie łyżki Kaszki Czary Mamy.
  3. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji i gotuj 2-3 minuty.
  4. Aby wyczarować owocową Kaszkę Czary Mamy dodaj Różdżkę lub Łyżkę Smaku Czary Mamy do gotowej kaszki.

Ze względu na prosty skład, brak substancji konserwujących oraz naturalne pochodzenie poszczególnych składników, termin przydatności do spożycia deklarowany przez producenta kaszek Helpa jest krótszy w odniesieniu do innych komercyjnych kaszek dostępnych na rynku. Gwarantujemy termin przydatności produktu powyżej 30 dni. W przypadku krótszego terminu umieścimy taką informację w aukcji.

Opinie o produkcie (0)

Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl